جراحی فک یا ارتوگناتیک(ارتو به معنای صاف کردن وگناتیک نیزبه معنای فک میباشد) به منظور اصلاح نامرتبی فک و دندانها که با درمان ارتودنسی قابل درمان نمیباشد، انجام میشود. مشکلات نامرتبی فک و دندان میتوانند ژنتیکی، مادرزادی یا تکاملی باشند، بنابراین یا در بدو تولد وجود دارند و یا در حین رشد فرد ایجاد میشوند. آسیب فک و مفاصل فک و نیز پاتولوژی (یعنی مراکز رشد غیرعادی، تومورها و غیره) نیز میتوانند باعث بدشکلیهای فک و دندان در هر سنی شوند. علائمی که ممکن است یک فرد مبتلا به ناهنجاری فک و دندان داشته باشد عبارتند از:
سه جراحی عمده که بر روی فک انجام میشوند عبارتند از:
ابتدا بخشی از استخوان قسمت بالای فک که دندان بر روی آن قرار میگیرد، برداشته میشود. سپس فک بالا با استفاده از صفحات و پیچهایی در جای خود محکم میشود.
استخوانی که در بخش عقبی فک قرار گرفته است از بخش جلویی آن جدا شده و اصلاح میگردد. جراحی فک پایین به بخشی که دندان روی آن قرار گرفته این امکان را میدهد تا به عقب حرکت کرده و تراز شود.
استخوانی که در بخش پایینی فک قرار گرفته است از پایه جدا شده و اصلاح میگردد. سپس بخشی از فک پایین که دندان بر روی آن قرار گرفته و قسمتی از چانه به طرف جلو حرکت داده میشود.