بیهوشی (Anesthesia)

بصورت کلی دو نوع بیهوشی داریم: 1-بیهوشی عمومی 2- بیهوشی منطقه­ای

 در بیهوشی عمومی بیمار کاملاً هشیاری خود را ازدست می‌دهد و چیزی به خاطر ندارد ودر بیهوشی منطقه‌ای مانند بیهوشی نخاعی با تزریق داروهای بیهوشی در ناحیه نخاع بخش از بدن (مانند رحم جهت انجام زایمان) بیحس می‌شود و سایر حواس بیمار مانند شنوایی و بینایی فعال است. انتخاب نوع بیهوشی به نوع عمل و شرایط بیمار بستگی دارد.

عوارض شایع بعد از بیهوشی و اعمال جراحی ممکن است به دلیل عمل بیهوشی باشد و یا مربوط خود جراحی باشد.

 

حالت تهوع و استفراغ: از شایع ترین عوارض بیهوشی عمومی است. این حالت معمولا در ۲۴ ساعت اول پس از عمل جراحی رخ می دهد و ممکن است برای چند روز ادامه یابد.

تهوع و استفراغ بعد از جراحی معمولا برای شرایط زیر رخ می­دهد:

  • جنسیت زن
  • سابقه بیماری حرکت یا Motion Sickness (ایجاد تهوع و استفراغ هنگام سوار شدن به ماشین یا هواپیما)
  • سابقه تهوع و استفراغ در جراحی قبلی
  • برخی جراحی ها با تهوع و استفراغ بعد از عمل بیشتری همراه هستند مانند جراحی گوش، جراحی روده

لرز (هیپوترمی):

لرز در بیمارانی که هوشیاری خود را پس از عمل به دست می آورند بسیار متداول است و در حدود نیمی از افراد بروز می کند. محققان به دلیل آن کاملا آگاه نیستند اما تصور می کنند که این امر به سبب کاهش دمای درونی بدن باشد.

گلودر:

 در مواردی است که بیمار تحت بیهوشی عمومی قرار گرفته و به علت لوله ای است که در حین بیهوشی در درون نای بیمار قرار داده میشود. این درد ممکن است چند ساعت تا چند روز باقی بماند.

گیجی:

این مشکل معمولا در زمان خروج فرد از حالت بیهوشی رخ می دهد. در این دقایق ممکن است او دچار گیچی و مشکل شناختی باشد و به خوبی نتواند وضعیت اطراف خود را تجزیه و تحلیل کند. این مشکل نیز از عوارض بیهوشی عمومی است.

خارش:

به علت مصرف زیاد ضد دردهای مخدرو یا به علت حساسیت به داروها ایجاد می شود.

سردرد: داروهای مصرف شده در حین جراحی، کاهش فشار خون، اضطراب و دیگر علل می توانند موجب سردرد شوند. سردرد شدید بعد از بی حسی بیشتر دیده می شود.

درد عضلانی :

بی حرکت ماندن عضلات دریک حالت خاص،جابجایی نادرست بیمار وداروهای شل کننده عضلات(جهت عبور لوله تنفسی در مری) مهم ترین دلایل دردعضلانی هستند.

عوارض دیگر انستزی  که کمتر شایع هستند

  • آسیب به دندان، لب و زبان
  • هذیان گویی
  • هایپرترمی بدخیم: برخی افراد به طور ارثی در اثر بیهوشی دچار واکنش های شدید مرگباری در هنگام عمل می شوند، که همراه با تب و انقباضات عضلانی ناگهانی است. اگر شما یا یکی از افراد خانواده تان دچار سکته مغزی شده اید یا در عمل جراحی قبلی دچار مشکل شده اید، حتما سابقه خود را به پزشک متخصص بیهوشی اطلاع دهید.