حتما تا به حال زیاد در مورد بوتاکس شنیده اید و شاید حتی خودتان یک یا چند بار تزریق آن را تجربه کرده باشید یا دچار وسوسه تزریق آن شده باشید، یعنی تزریق سمی که در خیلی از موارد توسط یک باکتری تولید می شود و بعد از رقیق و ضعیف شدن باعث مهار حرکت عضلات می شود تا دیگر چروک ها کمتر روی پوست جلوه کنند. تزریق این ماده جوان کننده این روزها شایع ترین عمل زیبایی در آمریکاست و در کشور ما نیز شیوع بالایی دارد تا جایی که در اطراف مان افراد زیادی را می شناسیم که از این راه جوانی را به خود هدیه کرده اند. تا به حال در مورد بوتاکس زیاد صحبت شده است و ما نمی خواهیم دوباره همان حرف ها را تکرار کنیم بلکه به دنبال گفتن نکاتی در مورد این ماده جوانی هستیم که شاید کمتر جایی شنیده باشید.
چرا بوتاکس بهترین راه است؟
تزریق بوتاکس روش سریع و موثری برای رفع چروک است زمان شروع اثر بوتاکس بین ۴ تا ۷ روز است. مدت تزریق آن بین ۱۰ تا۲۰ دقیقه طول می کشد و می توانید بعد از تزریق سریع به سر کار خود برگردید، حتی در اکثر مواقع هنگام خروج کمتر کسی متوجه تزریق ها خواهد شد.
اثرات تزریق بوتاکس بسته به تعداد تزریق قبلی بین ۴ تا ۶ ماه طول می کشد. اگر هر۳ ماه به مدت یک سال تزریق بوتاکس انجام شود، به تدریج فواصل تزریق های بعدی بیشتر می شود، یعنی عملا با تزریق بوتاکس کمتر اثرات طولانی تری حاصل می شود.
اگر بوتاکس را فرد غیر متخصص تزریق کند...
عوارض پس از تزریق بوتاکس معمولا به سبب اشتباهات در تزریق کردن ایجاد می شود. برای مثال اگر بوتاکس در نقاط صحیح تزریق نشود یا دوز دارو مناسب نباشد و بیش از حد تزریق شود، دارو بسیار رقیق شده باشد و پخش شود یا نقاطی که تزریق می شود فشار و ماساژ داده شود یا اگر از داروهای تقلبی و غیر استاندارد استفاده شود و تزریق به وسیله اشخاص غیر متخصص و در مکان های نامناسب مثل آرایشگاه ها صورت گیرد، احتمال ایجاد عارضه افزایش پیدا می کند و اگرنه بوتاکس به خودی خود کارایی بسیار خوبی دارد و عارضه چندانی ندارد. اگر هم عارضه ای داشته باشد برای مثال سبب سر درد گذرا و علائمی شبیه سرماخوردگی بعد از تزریق می شود یا یک مقدار افتادگی پلک می دهد که این عوارض گذراست و خطرناک نیست. البته یادتان نرود افتادگی پلک ممکن است به سبب عدم مهارت کافی پزشکی در تزریق هم پیش بیاید.
در چه مواردی تزریق بوتاکس ممنوع است؟
۱. اگر فرد بیماری اختلالات انعقادی داشته باشد.
۲. استفاده از داروهای ضد انعقاد خون
۳. دوران حاملگی
۴. سن کمتر از ۱۸ سال و همچنین سن بالاتر از ۷۵ سال
۵. بیماری ام اس ، میاستنی گراویس، نفروپاتی و نارسایی کلیه
۶. بیماری های قلبی و عروقی حاد
۷. ضعف ایمنی یا کسانی که عفونت فعال دارند.
۸. واکسیناسیون در ۲ هفته اخیر
۹. کسانی که بدون دلیل مشخص مبتلا به بیماری فلج عضلانی هستند
با تزریق بوتاکس که نوعی پروتئین حاصل از یک باکتری است، میتوان از انقباض این عضلات و ایجاد چروک پیشگیری و چروکهای موجود را درمان كرد. بهترین سن تزریق بوتاكس بین سنین ۲۰ تا ۶۵ سال است و استفاده از آن کاربردهای مختلفی دارد؛ پیشگیری از چروک، درمان خطوط ناحیه پیشانی، اطراف چشم و خط اخم، بالا بردن ابرو(لیفت ابرو) و درمان تعریق بیش از حد زیر بغل و کف دست. اثر بوتاکس از ۲ ساعت بعد از تزریق شروع میشود و طی ۳ تا ۵ روز قابل مشاهده است و بعد از ۱۴ تا ۲۱ روز به حداکثر میرسد. دوام تاثیر بوتاکس حدود ۴ تا ۶ ماه است و بعد از این مدت اثر آن از بین میرود. البته بهتر است خانمهای جوانی كه باردار هستند، از بوتاكس استفاده نكنند و همچنین كسانی كه دچار نارسایی حاد کلیوی یا بیماریهای عصبی عضلانی هستند یا داروهای ضدانعقاد مثل هپارین و وارفاین مصرف میكنند، نباید بوتاکس تزریق کنند.
استفاده از بوتاكس در درجه اول در رفع چین و چروكهای پیشانی و بعد چینهای قاعده بینی كه به آن «چینهای خرگوشی» گفته میشود و سپس چین وچروكهای لب بالا موثر است. البته بوتاکس خطرهایی نیز دارد که برای کاهش آن بهتر است حتما متخصص آن را تزریق كند. از جمله این موارد، واکنش آلرژیک است. همچنین ممکن است به دلیل انقباض ماهیچهها، باعث ایجاد اخم دائم یا حالت متعجب شود.